İçeriğe geç
AVRUPA'NIN YÖRESEL ÜRÜN MARKETİ / ALIŞVERİŞ YAP

Haberler

Bitkisel Yağ Çeşitleri Nelerdir?

tarafından ömer hakan ölçer 18 Sep 2022

En sağlıklı yağ grubu olan bitkisel yağ çeşitleri beslenmemize de büyük katkılar sundukları için çok önemlidir. Bu yağ çeşitleri bitkilerin faydalı olan etken maddelerinden üretilmektedir. Bitki kökenli yağlar kolesterol içermediğinden özellikle kalp damar sağlığı yönünden yararlıdır. Zeytinyağı, ayçiçek yağı, soya yağı, pamuk yağı, palmiye yağı, fındık yağı, mısır yağı en önemli yağ çeşitleri arasında bulunmaktadır.

Kaç Çeşit Bitkisel Yağ Vardır?

 

Doğada insanın metabolizmasına gerekli olan yağın kaynağı olan çok fazla bitki çeşidi bulunmaktadır. Bizler en çok kullanılan bitkisel yağ çeşitleri hakkında açıklama yapalım:

  • Zeytinyağı: Zeytin ağacının zeytinlerinden üretilen zeytinyağı, yeşilimsi sarı bir renge sahiptir. Rafine edilmeden doğal bir şekilde tüketebileceğiniz bir yağ çeşididir.
  • Ayçiçek yağı: Ayçiçek bitkisinden elde edilen bu yağ çeşidinde yağ oranı yaklaşık %45 oranındadır. Açık sarı renge sahiptir. Bu yağda %85 doymamış ve %15 doğmuş yağ asitleri bulunmaktadır.
  • Mısır yağı: Mısır yağında %12 oranında protein bulunmaktadır.
  • Pamuk yağı: Yüksek miktarda palmitik asit barındıran bir yağdır. Pamuk bitkisinin tohumundan elde edilmektedir. Koyu kırmızı kahverengi bir rengi vardır.
  • Soya yağı: Soyanın tohumundan elde edilen bir yağdır. Margarin yapımında kullanılmaktadır.
  • Fındık yağı: Fındık yağında vitamin ve mineral bolca bulunmaktadır. Zeytinyağı gibi özellikler taşımaktadır.
  • Palmiye yağı: Palmiye meyvesinden üretilen bu yağın diğer ismi palm yağıdır. Palm yağı yarı katı bir bitkisel yağ çeşididir.

Yukarıda saydığımız bitki kökenli yağlar haricinde binlerce çeşit yağ bulunmaktadır. Hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı, badem yağı, kakao yağı, avokado yağı, gül yağı, keten tohumu yağı, fesleğen otu yağı gibi yağ çeşitlerini de listemize ekleyebiliriz.

Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?

 

Bitkilerden elde edilen bu yağların ne gibi faydaları olabilir? En çok merak ettiğiniz ’Bitkisel yağların faydaları nelerdir?’ sorusunu maddeler halinde açıklayalım:

  • Bitki kökenli yağlar enerji sağlamamıza yardımcı olur.
  • Bu yağların kimyasal yapısı metabolizmamızın enzim ve hormonları için çok faydalıdır.
  • İç organlarımıza, beynimize ve sinir sistemimize çok yararlı yağlardır.
  • Yağların içeriğinde yer alan omega 3, omega 6 ve omega 9 bileşenler kalp ve damar sağlığımızı korumaya destek vermektedir.
  • A, D, E, K vitaminlerinin metabolizmamız tarafından kullanılması için bitkisel yağlara ihtiyacımız vardır.
  • İnsan vücudunda hasar görmüş dokuların onarımında bitki kökenli yağlar etkilidir. Çocukların büyüme ve gelişiminde önemli rol oynarlar.
  • Bitki kökenli yağlar protein ve karbonhidratlara göre daha fazla enerji verirler.
  • Bitki kökenli yağlar vücudu geç terk ettiğinden uzun süre tokluk hissi verirler.

Bitkisel Yağların Yapım Aşamaları?

 

Genellikle bitkilerin tohumundan elde edilen bitkisel yağların yapım aşamaları şu şekilde ilerlemektedir: İlk önce tohumlar temizlenir. Ardından tohumlar nemlendirilir. Kabukları kırılarak ayrılır. Daha sonra pulcuklar haline gelen tohumlar kavurulur. En son mekanik presleme tekniği ile tohumdan ham yağ elde edilir.

Bitki kökenli tohumlardan çözücüler kullanılarak ekstraksiyon tekniğiyle yağ elde edilir. Bu teknik özelikle pamuk ve soyadan yağ elde edilirken kullanılmaktadır. Ham yağ elde edildikten sonra yağda istenmeyen bir bileşen varsa rafinasyon yöntemiyle ayrılır. Rafine işlemi görmeden kullanılan tek yağ zeytinyağıdır. Rafine işlemleri ise degumming, nötralizasyon, koku ve renk giderme, vinterizasyon işlemlerini kapsamaktadır. Rafine işlemlerinden sonra yağlar berrak, açık renkli, kokusuz, serbest yağ asidi bulunmayan bir yapıya dönüşmektedir.

Bitkisel Yağlar Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler? Doğal Yağlar Nereden Alınır?

 

Bitki kökenli yağların pek çok duruma iyi gelen özellikleri, onların popüler olmasını sağlamaktadır. Özellikle sağlıklı yaşam için doğadan gelen şifalı bitkiler insanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Beden sağlığından ruh sağlığına, kozmetiğe varıncaya kadar birçok ihtiyaçta bitki kökenli yağlar imdadımıza yetişmektedir.

Fakat bitkisel yağlar alınırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Bu noktada bitki kökenli yağlar satın alırken bazı faktörlere dikkat etmek gerekmektedir. Çünkü bilinçli davranmak göreceğiniz yarar açısından büyük önem taşımaktadır.

Öncelikli olarak bilinen ve güvenilir firmalar tarafından satılan yağları tercih etmelisiniz. Bitki kökenli yağların yapımı kolay görülse de üretim aşamasında hijyen çok önemlidir. Bunun yanında üretim yöntemi ve bitkinin kaliteli olması gerekmektedir.

Bitki kökenli yağı aldığınızda son kullanma tarihine bakmayı unutmamalısınız. Mesela son kullanma tarihini geçmiş hindistan cevizi yağının size faydası olmayacaktır. Bitki kökenli yağ satın alırken neye iyi geldiğini iyice araştırmalısınız. Kulaktan duyma bilgilerle yağ satın almak doğru olmayacaktır. Güvenilir kaynaklardan teyit edilen bitkisel yağ çeşitleri satın almanız önemlidir.

930 x 520px

SPRING SUMMER LOOKBOOK

Sample Block Quote

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis.

Sample Paragraph Text

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis nec danos dui. Cras suscipit quam et turpis eleifend vitae malesuada magna congue. Damus id ullamcorper neque. Sed vitae mi a mi pretium aliquet ac sed elitos. Pellentesque nulla eros accumsan quis justo at tincidunt lobortis deli denimes, suspendisse vestibulum lectus in lectus volutpate.
Önceki Gönderi
Sonraki Gönderi

Kayıt olduğunuz için teşekkürler!

Bu e-posta kayıtlıd!

Görünümü satın alın

Seçenekleri Gör

Düzenleme Seçeneği
Back In Stock Notification
this is just a warning
Giriş
Alışveriş Sepeti
0 öğeler