İçeriğe geç
AVRUPA'NIN YÖRESEL ÜRÜN MARKETİ / ALIŞVERİŞ YAP

Haberler

Şeker Fasulyesi Yapılışı? Nasıl Pişirilir?

tarafından ömer hakan ölçer 19 Sep 2022

En sevdiğimiz yemek zevklerimizden birisi de şeker fasulyesi ile yapılmış kuru fasulye eşliğinde pilav ve cacık yemektir. Ayrıca bir baş soğanda bu menünün olmazsa olmazıdır. Fasulyeyi düdüklüde, tencerede veya güveçte pişirebilirsiniz. Sıradan bir sulu yemek olmayan kuru fasulyeyi yemenin kendine has zevkleri vardır. En lezzetli kuru fasulyeyi yiyebilmek için sizlere bazı yöntem ve ipuçlarından bahsedelim.

Kuru Fasulye Pişirme Yöntemleri?

Öncelikli olarak fasulyeleri bir gece önceden ıslatmalısınız. Ertesi gün suyu değiştirip, fasulyeler biraz diri kalacak şekilde haşlamalısınız. Ardından fasulyeleri süzüp bir köşede bekletmelisiniz. Tereyağını tencerede eritip soğanları daha sonra sivri biberleri ekleyip malzemeleri kavurmalısınız. İsterseniz bu aşamada et ilave edebilirsiniz.

Salçayı ekleyip sos kıvamı alıncaya kadar bir taşım kaynatma işlemi yapmalısınız. Fasulyeyi tencereye ekledikten sonra üzerini örtecek kadar sıcak su ilave etmelisiniz. Tuz, pul biber ve karabiberle yemeği tatlandırabilirsiniz. Kuru fasulye tencerede yaklaşık 40 dakika içinde pişecektir.  Genel olarak, kuru fasulye pişirme yöntemleri anlattığımız şekilde ilerlemektedir.

Eğer fasulyeleri ıslatacak vaktiniz yoksa ve yemeği hemen pişirmek zorundaysanız, şu yöntemi uygulayabilirsiniz. Öncelikli olarak fasulyeleri sıcak suda yıkamalısınız. Ardından fasulyeleri tencereye alıp biraz aşacak şekilde sıcak su ilave etmelisiniz. Bir çay kaşığı karbonat ve bir su bardağı süt eklemelisiniz. Daha sonra yarım saat bu karışımı bekletmelisiniz. Karışımı beklettikten sonra süzüp tekrar bol su ile yıkamalısınız.

Yıkanan fasulyeleri düdüklü tencereye alarak üzerine üç veya dört parmak geçecek şekilde su ilave etmelisiniz. Düdüklüde 5 dakika pişen fasulyeleri tekrar süzmelisiniz. Daha sonra fasulyeyi tekrar su ekleyerek yarım saat pişirmelisiniz. Tereyağı, soğan ve salçayı bir tencerede kavurup sosu hazırlamalısınız. Bu sosu düdüklü tenceredeki fasulyeye ilave etmelisiniz. Tuz ve baharatları eklemeyi unutmamalısınız. Sosla birlikte fasulyeyi bir on dakika daha pişirip servise hazır edebilirsiniz.

Etli Kuru Fasulye Tarifi

Lokantada yapılan lezzetli etli kuru fasulye tarifi aşağıdaki gibidir:

Gerekli malzemeler:

  • Kuru fasulye (2 su bardağı),
  • Salça (1,5 yemek kaşığı),
  • Domates (1 adet),
  • Soğan (1 adet),
  • Sıvıyağ (3 yemek kaşığı),
  • Kuşbaşı et (350 gr),
  • Kuru minik acı biber (3 veya 4 tane),
  • Sıcak su,
  • Tuz, karabiber bu tarif için gereklidir.

Nasıl yapılır?

  • Bir gece önceden kuru fasulyeleri ıslatmalısınız. Ertesi gün suyunu süzüp fasulyeleri yıkamalısınız.
  • Tencereye ince kıyılmış soğanı koyup tereyağında kavurmalısınız. Ardından etleri koymalısınız.
  • Salçayı ve domates rendesini ilave ettikten sonra karışımı iyice karıştırmalısınız.
  • Bir litre su eklemelisiniz.
  • Kuru minik biberler ve baharatları eklemelisiniz. Kısık ateşte fasulyeler pişene kadar yemeği pişirmelisiniz.

Şeker Fasulyesi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Eğer lezzetli bir kuru fasulye yemek istiyorsanız, biraz tombul ve kısa olan ispir şeker fasulyesi satın alabilirsiniz. Peki, şeker fasulyesi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Öncelikli olarak bu yemeğe ilave edeceğiniz soğanında çürük olmaması önemlidir.

Yemekte kullanacağınız fasulyeleri bir gece önceden ıslatmanız yemeğinizi daha lezzetli yapacaktır. Fasulyeleri ıslatırken suyun içine bir kaşık tuz eklemeniz iyi olacaktır. Islattığınız fasulyelerin yeniden yıkanması fasulyeler üzerinde biriken asitleri temizleyecektir.

Şeker fasulyesini tereyağıyla yapmak yemeği daha lezzetli yapacaktır. Yemeğin rengini tam yakalayabilmek için salçayı ölçülü koymak önemlidir. Ayrıca bu yemeğe un eklemek kıvamını daha iyi yapacaktır. Bir püf noktada kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyelerin dağılmasını önlemektedir.

Kuru Fasulye Ocakta Ne Kadar Pişirilir?

Hepimizin sevdiği geleneksel yemeğimiz olan kuru fasulye ocakta ne kadar pişirilir? Suda ıslatılan kuru fasulye tencerede ortalama 1 saatte pişebilir. Eğer fasulyeleri suda bekletmeden tencerede pişirirseniz, pişirme işlemi çok uzun sürecektir. Bu sebeple tencerede fasulye pişirmek için fasulyeleri suda bekletmeyi unutmamalısınız. Bunlara ek olarak tencerede kuru fasulye kısık ateşte pişirilmelidir. Pişirme sırasında suyu az gelirse üzerine kaynamış su eklemelisiniz.

Kuru fasulyenin düdüklüde pişirilmesi ile tencerede pişirilmesi arasında ciddi farklılık olmaktadır. En belirgin farklılık pişirme süresidir. Bir gece öncesinden ıslatılmış fasulyeleri düdüklü tencerede 10 dakika içerisinde pişirebilirsiniz. Eğer fasulyeleri ıslatmadan düdüklüde pişirirseniz, pişirme süresi 40 dakikayı bulacaktır.

Fırında Şeker Fasulye Pişirme?

Mis gibi ve lezzetli fırında şeker fasulye şu şekilde yapılır?

  • Bir gün önceden sıcak su bulunan bir tencere içerisine şeker fasulyeleri koymalısınız.
  • Ertesi gün ise fasulyeleri süzdükten sonra süzgeçte bekletebilirsiniz. İnce kıyılmış soğanları ardından etleri iyice kavurmalısınız.
  • Fasulyeleri tencereye almalısınız. Salça, tuz, karabiber ve pul biberi eklemelisiniz.
  • Fasulyeleri geçecek kadar sıcak suyu yemeğe eklemelisiniz.
  • Fasulyeler pişmeye yakın tencerenin altını kapatmalısınız. Ardından yemeği fırın tepsisine almalısınız. Eğer yemeğin suyu ez ise biraz daha kaynar su ekleyebilirsiniz.
  • Tam pişinceye kadar fasulyeleri fırında pişirmelisiniz.

Bu yazımızda, sevdiklerinizle birlikte yiyebileceğiniz en lezzetli şeker fasulyesi tarifleri ve püf noktaları hakkında aradığınız her şeyi bulabilirsiniz.

930 x 520px

SPRING SUMMER LOOKBOOK

Sample Block Quote

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis.

Sample Paragraph Text

Praesent vestibulum congue tellus at fringilla. Curabitur vitae semper sem, eu convallis est. Cras felis nunc commodo eu convallis vitae interdum non nisl. Maecenas ac est sit amet augue pharetra convallis nec danos dui. Cras suscipit quam et turpis eleifend vitae malesuada magna congue. Damus id ullamcorper neque. Sed vitae mi a mi pretium aliquet ac sed elitos. Pellentesque nulla eros accumsan quis justo at tincidunt lobortis deli denimes, suspendisse vestibulum lectus in lectus volutpate.
Önceki Gönderi
Sonraki Gönderi

Kayıt olduğunuz için teşekkürler!

Bu e-posta kayıtlıd!

Görünümü satın alın

Seçenekleri Gör

Düzenleme Seçeneği
Back In Stock Notification
this is just a warning
Giriş
Alışveriş Sepeti
0 öğeler